Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakteristika školy


  Mateřská škola B. Němcové je samostatné zařízení umístěné v malé atypické vilce na okraji města v části, která se nazývá  "Sever", poblíž hlavní komunikace a je obklopena zelenými stromy. Přímo naproti naší škole jsou umístěny kontejnery na třídění odpadu, které nám umožňují částečně se zaměřovat i na ekologickou výchovu, a proto  jsme se zařadili do projektu - Recyklohraní.

Mateřská škola má přiměřeně velké prostory. Vybavení školy je přizpůsobeno potřebám a počtu dětí. Nevýhodou naší mateřské školy je, že nemá bezbariérový přístup. Podmínky ve škole tento přístup ani neumožňují. Vybavení hračkami a didaktickými pomůckami vychází z finančních možností školy, přiměřené k jednotlivým věkovým období. Každým rokem umožňuje naše škola pro předškoláky výuku plavání, formou zábavných her s kvalifikovanou instruktorkou. Sociální vybavení odpovídá hygienickým požadavkům.

 K budově mateřské školy patří dvě zahrady, které celoročně využíváme k pobytu venku. Horní zahrada má větší možnosti: pískoviště, jízdu na koloběžkách, kolech, hru s míčem, skluzavku . Při pěkném  počasí na zahradě svačíme a obědváme, což nám umožňuje zastřešený altánek. Srázovitá dolní zahrada umožňuje plné vyžití při zimních sportech.

Mateřská škola má dvě třídy, obě jsou heterogenní. V první třídě „Berušek“ jsou děti ve věku 2,5 – 4,5 roků. Ve druhé třídě „Sluníček“ 4,5 – 7 leté. Kapacita mateřské školy je 36 dětí. Děti jsou přijímány do mateřské školy podle kriterií, které jsou podrobně rozepsány ve Školním řádu. Kolektiv mateřské školy je 7 členný, má 3 pedagogické pracovnice a 4 provozní zaměstnance. Prostředí školy je domácí, vzhledem k prostředí a  ke kapacitě dětí. V průměru navštěvuje mateřskou školu  25 dětí.

Naše mateřská škola je jedna z nejstarších. Byla to podniková mateřská škola závodu na výrobu krajek- n.p.Krajka Kraslice. Její provoz byl zahájen na počest svátku žen  8. března 1951. V naší škole se vzdělávají děti i s odlišným mateřským jazykem-cizinci. Vyučuje se česky a při špatné výslovnosti  dětí spolupracujeme již několik let s klinickou logopedkou.

Zřizovatelem mateřské školy je město Kraslice, od 1.ledna 2003 jsme vstoupili do právní subjektivity.